Cel mai probabil ai observat deja cum băile încep să prindă viață prin diversele trenduri noi de design. Dar ca să fim mai specifici în legătură cu subiectul de astăzi, este vorba de pereții băii, care de cele mai multe ori, poate nici nu sunt luați în seamă. Nu reprezintă în totalitate focusul amenajării, dar suntem de părere că și acestora trebuie să le acorzi o importanță aparte. În special pentru că înconjoară toată baia și setează atmosfera încăperii.
Hai să-ți dăm un pont: faianța și vopseaua lavabilă sunt de domeniul trecutului! Dacă vrei să fii autentic și ai curaj să dai frâu liber imaginației tale, atunci alege tapetul de baie rezistent la apă. Fie că e vorba de un look jucăuș, sofisticat, elegant, retro sau tradițional, cu siguranță vei reuși în acest mod să oferi o notă personală băii tale. Și poate e și cazul să fii puțin mai îndrăzneț, ieșind din tipare, nu?
Ce tip de tapet este potrivit pentru baie?
Poate mereu te-ai întrebat dacă într-adevăr tapetul ar fi cel mai potrivit pentru pereții băii tale, având în vedere umezeala prezentă. Ei bine, te asigurăm că materialele folosite, nu doar că sunt rezistente la apă și umezeală, ci sunt și extrem de ușor de întreținut. Aici trebuie să ai în vedere ca tapetul de baie să aibă următoarele caracteristici: să fie impermeabil, cauciucat și lavabil.
Cele mai recomandate modele:
- Tapetul din vinil – are un grad ridicat de impermeabilitate datorită stratului exterior de PVC, se curăță ușor, nu își modifică forma sau culoarea și se găsește pe o diversitate de modele. Totuși, nu este recomandată montarea acestuia lângă cadă/duș sau lavoar, întrucât, indiferent de calitatea acestuia, în timp pot apărea diferite defecte.
- Tapetul din fibră de sticlă – obținut cu ajutorul fibrelor rezultate din topirea sticlei, acest tip de tapet este cel mai popular pentru baie deoarece prezintă cele mai multe avantaje: rezistență îndelungată, lavabil chiar și cu produse concentrate, prezintă un risc redus de mucegai sau igrasie, permite pereților să respire, se aplică foarte ușor, fiind nevoie totuși ca la final să fie aplicat un tratament cu sigilant special pentru medii cu umiditate sporită.
Cele mai populare alegeri ca design:
- Tapet clasic – modelele simple, minimaliste, cu dungi diverse sau abstracte sunt printre cele mai apreciate. Acestea nu încarcă baia, au culori deschise, neutre, sunt plăcute la vedere și oferă băii o atmosferă plăcută, de “acasă”.
- Tapet 3D – poți alege acest tip de tapet dacă vrei să creezi în baie o iluzie vizuală, fie că este vorba de un peisaj pe care vrei să-l integrezi sau de iluzia spațierii încăperii, creându-se un decor unic.
- Tapet cu diverse motive – dacă e cu inspirație, orice model poate fi transpus în realitate atâta timp cât te reprezintă și simți că s-ar potrivi băii tale. Vorbim aici de motive florale, acvatice, naturale, abstracte, cu efect de marmură sau chiar mai personale.
Recomandări pentru băi mici:
Nu te îngrijora dacă ai o baie mică care îți dă impresia că tapetul nu-și are locul acolo. Există câteva sfaturi de care poți ține cont pentru a te bucura atât tu, cât și baia ta de câteva modele ce-ți vor veni în ajutor.
Uite aici trucurile pe care să le ai în vedere:
- culoarea: aceasta trebuie să fie deschisă, în nuanțe neutre precum bej, gri, roz prăfuit, verde pastel, bleu, pentru că altfel, având culori închise, riști să aglomerezi spațiul și să-l faci să pară și mai mic
- modelul: trebuie să alegi un tapet cu model simplu, care să nu conțină foarte multe elemente ce vor încărca decorul
- lumina: te poți folosi cât mai mult de lumina naturală pentru a-ți da seama care ar fi cel mai potrivit perete pentru tapet sau chiar să ajustezi tu asta prin aducerea unor surse de lumină suplimentare
Sursă foto: Pinterest