Modele băi mici - ce să ai în vedere atunci când amenajezi
Amenajare baie mică în funcție de dimensiuni
Pornind de la dimensiunea exactă a băii, noi iți propunem următorul ghid ce structurează sugestii pentru băi de diferite metraje, menite sa te ajute să iți eficientizezi spațiul:
Amenajare baie 2mp
In cazul unei băi de 2 mp, esențiale sunt obiectele sanitare de bază, precum vasul de toaleta și chiuveta, o idee bună fiind optarea pentru un mobilier suspendat cu spații de depozitare.
Din punct de vedere cromatic, este recomandat să optezi pentru culori deschise precum alb sau bej.
Amenajare baie 3mp
Într-o baie de 3 mp poate fi adăugată chiar și o cabină de duș dacă este bine organizată. Pentru a eficientiza spațiul și a nu aglomera vizual locul, noi propunem optarea pentru un duș tip walk-in, putând jongla cu diverse culori sau mozaicuri în alegerea faianței de pe peretele cu dușul.
Amenajare baie 4mp
Amenajarea unei băi de 4 mp este mai permisivă, întrucăt poți instala chiar și o cadă. După alegerea mobilierului de baie și a căzii (care poate fi una pe colț pentru eficientizarea spațiului), poți monta inclusiv mașina de spalat. De asemenea, având spațiul mai mare, poți adăuga și obiecte decorative precum plante sau lumânări parfumate pentru o atmosferă mai ambientală.
Amenajare baie mică în funcție de stil
Când vine vorba despre stilul băii, factorul principal care trebuie luat în considerare este stilul ales în restul locuinței, astfel încât toate camerele să fie în armonie și echilibru. Fie că optezi pentru o baie modernă, minimalistă sau una vintage, opțiunile în materie de produse sunt diverse și cu siguranță poți găsi ceva în ton cu restul designului!
Amenajare baie mică modernă
Stilul modern este unul universal, fiind ales deopotrivă de cei ce au o baie spațioasă, dar și de cei care au o baie de dimensiuni reduse. Fiind caracterizat prin simplitate, lipsă de decor excesiv și funcționalitate ridicată, baia modernă se concentrează pe obiectele esențiale si pe neutralitate. Tehnologiile noi sunt ușor de integrat chiar și în spațiile cele mai reduse, de aceea iți sugerăm să optezi pentru niște clapete de actionare incastrate.
Amenajare baie mică în stil minimalist
Alegerea unui stil minimalist este ideală când vorbim despre o baie mică, întrucât accentul este pus pe funcționalitate și obiecte cât mai puține. Astfel, o baie minimalistă va dispune de obiectele sanitare indispensabile, cabina de duș (mai ales cea de tip walk-in) fiind alegerea perfectă pentru acest stil, iar cromatica este una neutra, cu accente de lemn și plante decorative.
Amenajare baie mică în stil vintage
Pentru un aer mai boem și mai rafinat, îți sugerăm adoptarea unui stil vintage. Desi puțin mai îndrăzneț decât stilurile prezentate anterior, stilul vintage este deosebit de elegant și îndrăgit. Optează pentru o paleta de culori mai bogată, putând alege chiar și tapet pentru pereți, mobilier de lemn și baterii înalte în nuanțe de auriu, argintiu sau cupru. Căzile freestanding cu picioare sunt cele mai potrivite pentru acest stil.
Amenajare baie îngustă
Amenajarea unei băi înguste pornește întotdeauna de la alegerea obiectelor sanitare – vasul de toaleta, chiuveta și dușul sau cada. Poziționează-le strategic astfel încât să nu aglomereze spațiul, dar totodată să fie ușor accesibile. Din punct de vedere al cromaticii, optează pentru culori deschise sau nuanțe diferite în funcție de zonele băii – de exemplu, o faianță de nuanță diferită pentru peretele unde se află cada sau dușul.
Amenajare baie îngustă și lungă
Dacă baia pe care vrei să o amenajezi este îngustă și lungă, pe lângă respectarea principiilor expuse anterior, recomandăm să optezi pentru o cabina de dus pe care o poți poziționa în capătul băii. Mobilierul cel mai eficient este cel suspendat, cu spații de depozitare, mai ales cel pe verticală.
Amenajare cu o cabină de duș a unei băi mici
Optarea pentru o cabină de dus este soluția cea mai practică atunci când vine vorba de o baie mică. Fie că alegi una simplă sau de tip walk-in, designul final va fi unul modern și plăcut vizual. Această alegere este din ce în ce mai frecventă, astfel că există o diversitate de opțiuni pentru stilurile și gusturile tuturor. De asemenea, este opțiunea ideală pentru persoanele pragmatice si cu un stil de viață mai activ.
Amenajare cu o cadă a unei băi mici
Dacă pentru tine baia reprezintă un ritual de relaxare și îți dorești un plus de confort, atunci cada este alegerea ideală! Chiar și într-un spațiu restrâns poți amplasa o cadă, fie că alegi să o poziționezi pe colț (dacă spațiul este foarte redus) sau chiar freestanding, dacă nu ai prea multe obiecte de mobilier în rest. În funcție de stilul adoptat, poți alege o cadă rectangulară sau una rotundă.
Amenajare baie mică fără faianță
Datorită opțiunilor din ce în ce mai ofertante care au apărut pe piață în ultimii ani, faianța nu mai este absolut indispensabilă în amenajarea băii. Astfel, dacă dorești ca baia ta să fie mai îndrăzneață, mai colorată sau să se potrivească stilului vintage abordat și în restul locuinței, poți opta pentru vopsea lavabilă rezistentă la mucegai sau la tapetul special creat pentru baie. De asemenea, ai și opțiunea microcimentului, care deși este mai costisitor, se potrivește de minune în băile moderne și minimaliste.
Amenajare baie de serviciu
În cazul băii de serviciu, amenajarea trebuie să se centreze în jurul funcționalității. Alege vasul de toaletă și chiuveta (sub care poți integra și un spațiu de depozitare mic pentru prosoape sau produse de curățenie), iar pentru a da mobilierului o notă de personalitate, alege o baterie deosebită, potrivită stilului băii. Poți opta pentru o faianță de culoare diferită, mai îndrăzneață pentru peretele unde se află vasul de toaleta.
Amenajare baie în funcție de loc
Fie că stai la apartament sau la casă, o baie de dimensiuni reduse poate părea dificil de amenajat. Cu toate acestea, particularitățile sunt ușor diferite, întrucât baia secundară dintr-o casă, oricât de mică ar fi, tot este mai spațioasă decat cea dintr-un apartament. Continuă să citesti pentru a afla cum să eficientizezi spațiul în ambele cazuri.
Cum amenajăm baia mică de la casă
Avantajul unei băi din cadrul unei case este că proiectarea este mult mai permisivă. Daca baia principală este orientată către confort, având (de cele mai multe ori) și cadă, poți opta pentru amplasarea unor electrocasnice în baia mică (de exemplu, mașina de spălat). Poți adăuga și mobilier cu spații de depozitare sau etajere pentru amplasarea produselor de curățenie sau a prosoapelor, făcând astfel din baia mică un spațiu practic și cu mai multe funcționalități.
Cum amenajăm baia mică într-un apartament de bloc
În ceea ce privește băile din apartamente, acestea au deja o structură din planul clădirii pentru a avea acces la sistemul de alimentare cu apă și la canalizare, astfel că poziționarea obiectelor sanitare este predefinită. Cu toate acestea, poți sa te bucuri de un design frumos și de o funcționalitate ridicată, întrucât deseori planificarea este una eficientă pentru toate apartamentele. Optează pentru un vas de toaleta suspendat, iar baia va fi mai aerisită și totodată, mai ușor de curățat.
Idei de combinații de culori pentru amenajare baie mică
Cromatica este destul de simplistă când vorbim de o baie mica. Pentru a nu o supraaglomera si a crea senzația de spațiu si luminozitate, este recomandat să alegi culori deschise precum alb, bej, gri, bleu sau nuanțe pastelate. Cu toate acestea, poți alege și culori mai îndrăznețe pentru peretele unde este cabina de duș sau cada, de exemplu (fie culori închise sau un mozaic multicolor), iar restul pereților să fie albi.
Renovare baie mică - sfaturi și recomandări
Dacă renovezi o baie de dimensiuni reduse, îți recomandăm să ai în vedere următoarele:
- alege spații de depozitare cât mai eficiente și care implică o montare ușoară;
- schimbă bateriile și optează pentru unele mai actuale, potrivite stilului locuinței – este un detaliu mic ce schimbă aspectul întregii băi;
- adaugă piese decorative, precum lumânări parfumate sau difuzoare;
- optează pentru corpuri de iluminat moderne, potrivindu-le cu stilul locuinței sau compatibilie unui sistem Smart Home;
- alege o oglinda de efect, eventual cu iluminare LED pentru a accentua senzația de spațialitate;
Oglinda rotunda Fluminia Miro R 60 cm cu iluminare LED
Oglinda dreptunghiulara Fluminia Miro 75 cm cu iluminare LED
Oglinda dreptunghiulara Fluminia Miro 120 cm cu iluminare LED
Oglinda rotunda Fluminia Miro 60 cm cu iluminare LED
Oglinda dreptunghiulara Fluminia Miro 60 cm cu iluminare LED
Oglinda rotunda Fluminia Cleo 60 cm cu iluminare LED
Oglinda dreptunghiulara Fluminia Siza 80 cm cu iluminare LED
Oglinda dreptunghiulara Fluminia Rodin 90 cm cu iluminare LED
Oglinda dreptunghiulara Fluminia Rodin 120 cm cu iluminare LED
Oglinda Rotunda Fluminia Picasso 50×80 cm cu iluminare LED interior
Oglinda dreptunghiulara Fluminia Cosimo 80 cm cu iluminare LED
Oglinda ovala Fluminia Dali 60×90 cm cu iluminare LED 3 culori
Sfaturi de organizare într-o baie mică
Organizarea eficientă este esențială într-o baie mică. Astfel, este recomandat să te îndrepți către mobilierul de baie suspendat, cu spații de depozitare, fie pe colț sau chiar obiecte de mobilier poziționate pe verticală până în tavan. În acest fel, vei maximiza spațiul și vei crea senzația unui tavan înalt.