Amenajare baie - Ce trebuie sa stii inainte de a incepe acest proces?
Ca in cazul oricarei amenajari, si procesul de amenajare a baii trebuie sa aiba un punct de pornire pentru a seta dorintele in ceea ce priveste rezultatul final. Te invitam sa completezi acest ghid care se concentreaza pe aspectele esentiale care trebuie fixate de la inceput, urmand ca apoi sa iti venim in ajutor si cu alte sugestii.
Amenajare baie in functie de dimensiuni
Dimensiunea este un factor esential cand vine vorba de proiectarea unei bai, intrucat cu cat spatiul este mai generos, cu atat este mai permisiv. Cu toate acestea, si o baie de dimensiuni reduse poate fi extrem de cocheta si primitoare daca stii sa eficientizezi la maximum spatiul de care dispui.
Amenajare baie mare
Daca ai la dispozitie un spatiu generos pentru baie, atunci te afli printre cei norocosi! Porneste de la setarea stilului, astfel incat sa fie in armonie cu designul intregii locuinte si concentreaza-te pe piesele de mobilier specifice, putand integra inclusiv piese decorative pentru un plus de confort. Avand in vedere dimensiunea, poti opta pentru orice tip de cada care sa fie in armonie cu restul pieselor.
Amenajare baie mica
O baie mica poate reprezenta o provocare, dar daca este atent gandita, rezultatul poate fi unul practic si frumos! Concentreaza-te pe aspectul pragmatic si functionalitate, alegand piese cu spatii de depozitare precum corpurile suspendate si infrumuseteaza spatiul cu oglinzi, acestea creand iluzia unui spatiu mai mare.
Amenajare baie de serviciu
Baia de serviciu o intalnim deseori in apartamente sau chiar si in case ca baie secundara. Avand dimensiunile mult mai reduse decat ale baii principale, accentul se pune pe functionalitate, astfel aceasta va contine de obicei doar obiectele sanitare esentiale si corpuri cu spatii de depozitare.
Amenajare baie in functie de tipul locuintei
Factorii de luat in calcul sunt diferiti in functie de tipul locuintei – amenajarea unei bai dintr-un apartament va fi diferita de cea dintr-o casa. Cu toate acestea, cu strategia potrivita si ideile propuse poti avea un rezultat promitator in ambele cazuri!
Amenajare baie casa
In cazul amenajarii baii la casa exista multiple avantaje: spatiul este in mod cert mai mare, baia se poate proiecta cu ajutorul unui arhitect inca de la inceput, iar astfel tu poti sa-ti creezi un spatiu cat mai aproape de cel dorit prin introducerea elementelor de decor si care aduc un plus de confort pe langa mobilierul standard de baie.
Amenajare baie apartament
Daca locuiesti la apartament, nu iti face griji! Poti crea un design potrivit gusturilor tale si intr-un spatiu mai redus, conditia fiind sa pui accentul pe eficientizarea spatiului si pe functionalitate pentru a maximiza spatiul. De aceea, recomandam montarea unei cabine de dus, intrucat este deosebit de practica si poate fi adaptata oricarui stil.
Amenajare baie in functie de stil
Atunci cand incepi planificarea pentru amenajarea baii tale, trebuie sa-ti pui intrebarea “Ce stil ar fi cel mai potrivit pentru baia mea?”. Pornind de la stilul pe care l-ai abordat deja in restul locuintei si care te defineste cel mai bine, alege piesele potrivite si inspira-te din acest articol pentru a afla care sunt greselile pe care trebuie sa le eviti.
Amenajare baie moderna
Daca optezi pentru o baie moderna, sugeram sa te indrepti catre o paleta de culori neutre, precum alb, bej, gri sau chiar negru. Designul modern este unul preponderent liniar, care pune accentul pe functionalitate si pe un spatiu curat, aerisit. De aceea, recomandam alegera unei cabine de dus, iar finisajele bateriilor alese pot fi mate, in contrast cu faianta.
Amenajare baie clasica
Daca iti doresti o abordare mai clasica, ce se aliniaza cu designul locuintei tale, baia clasica este optiunea perfecta! Eleganta si armonia caracterizeaza acest stil, iar accentul se pune pe forme rotunjite, feminine si cursive. Iti recomandam sa optezi pentru o cada freestanding, un element de o eleganta perena, care in combinatie cu finisajele potrivite va da o nota deosebita spatiului tau.
Amenajare baie vintage
Baile vintage sunt din ce in ce mai apreciate datorita esteticului pe care il propun si al sentimentului primitor. Acest stil este caracterizat de culori bogate, tapete imprimate, precum si obiecte si finisaje cu accente de auriu ce ofera eleganta si totodata, o intoarcere in timp in ceea ce priveste designul.
Amenajare baie minimalista/ in stil scandinav
Daca iti doresti o baie eleganta, aerisita si totodata, functionala, atunci stilul scandinav sau cel minimalist este alegerea perfecta! Baile amenajate in acest stil sunt extrem de practice, neavand decoruri excesive si maximizand spatiul pus la dispozitie. Culorile sunt de obicei neutre, mobilierul de lemn, iar obiectele sanitare sau decorative sunt caracterizate de simplitate si liniaritate.
Amenajare baie in stil eclectic
Daca te caracterizeaza diversitatea, creativitatea si libertatea de exprimare, stilul eclectic este pentru tine! Amenajarea unei bai in stil eclectic presupune optarea pentru un melanj indraznet de culori, texturi si obiecte ce apartin unor stiluri diferite, dar care impreuna alcatuiesc o imagine placuta vizual si foarte vibranta.
Amenajare baie de lux
Stilul luxuriant este unul foarte apreciat, asa ca daca designul locuintei si bugetul iti permit, recomandam sa abordezi acelasi stil. Eleganta si luxul vin chiar din calitatea materialelor folosite, caracterizate de superioritate, precum piatra naturala, placajele ceramice, dar si a finisajelor premium.
Amenajare baie in stil contemporan
Pentru o baie lipsita de decor excesiv, dar totodata eleganta si moderna, adopta stilul contemporan. Acesta este caracterizat de alegerea unor materiale naturale, precum piatra prelucrata sau lemnul si de accentele oferite de contrastul dintre acestea si finisajele metalice.
Amenajare baie in stil industrial
In amenajarea unei bai in stil industrial, orienteaza-te catre un design minimalist, functional si pragmatic, folosind totodata accente din materiale brute precum lemnul si plante decorative.
Stilul tropical in amenajarea baii
In cazul in care ideea ta de deconectare si recreere corespunde cu ideea de vacanta, poti incerca sa aduci vacanta in locuinta ta! Amenajeaza-ti baia in stil tropical, optand pentru obiecte ce deriva din materiale naturale (precum piatra, lemnul, cimentul) si accentueaza spatiul cu plante decorative sau muschi.
Amenajare baie cu dus
Optarea pentru dus intr-o baie este o optiune ideala pentru baile de dimensiuni reduse, dar si pentru cele mai spatioase. Daca vrei sa abordezi un stil minimalist si criteriul pragmatic este prioritar pentru tine, citeste in continuare sugestiile noastre in materie de cabine de dus.
Cabine de dus
Cabinele de dus sunt usor de integrat in orice baie, indiferent de dimensiuni, orientare si de stilul abordat. Iata mai jos cateva idei pentru a le integra in baia ta!
Paravane walk-in
Pentru cei care isi doresc modernizarea baii, cabina de dus walk-in este optiunea ideala. Acestea sunt foarte practice, eficientizand spatiul prin indepartarea cadrului cabinei clasice si permitand o cursivitate in design.
Amenajare baie cu cada
Daca doresti totusi sa optezi pentru optiunea clasica si dintotdeauna indragita cada, noi iti oferim mai multe sugestii pentru a te ajuta sa gasesti varianta care sa te caracterizeze cel mai mult!
Cazi de colt
Cazile de colt sunt cele mai practice, intrucat sunt cele mai usor de amplasat, indiferent de forma acestora. Fie ca alegi una dreptunghiulara sau una rotunda, facand aceasta alegere eficientizezi spatiul si totodata dai o nota moderna baii tale.
Cazi freestanding
Cu siguranta cele mai elegante cazi sunt cele freestanding. Fie ca au picior sau nu, aceste cazi denota bun-gust si pot fi integrate indeosebi in bai de dimensiuni mari sau care nu au un plan arhitectural predefinit.
Cazi rectangulare
Cada rectangulara este cea mai frecventa alegere datorita functionalitatii pe care o are. Datorita formei sale, ea poate fi usor integrata in orice baie, chiar si de dimensiuni mici, putand fi incastrata in pereti si eficientizand astfel spatiul redus.
Modele de bai in functie de culoare
In functie de stilul ales, de cromatica restului locuintei si de preferintele personale, poti alege o baie colorata, indrazneata, pastelata sau chiar in doua culori.
Modele de bai in 2 culori
Baile in doua culori pot fi usor ludice, deci alegerea perfecta daca ai copii sau pur si simplu o personalitate joviala! Poti opta pentru culori contrastante, in cazul unei bai mari, dar si pentru culori pastelate, neutre.
Amenajare baie in culori indraznete
Daca ai abordat un stil eclectic in designul locuintei tale sau pur si simplu vrei ca baia ta sa fie un refugiu indraznet, opteaza pentru culori indraznete in amenajarea baii! Alege sa echilibrezi cromatica cu o podea neutra.
Amenajare baie in culori pastelate
Culorile pastelate sunt o optiune cu care nu poti da gres – nuante neutre precum bej, maro, bleu, verde sau chiar roz – toate invita la armonie si relaxare.
Sfaturi de care sa tii cont inainte de inceperea proiectului de amenajare baie
Fă măsurătorile necesare
Un lucru este indispensabil inainte de a trece la treaba cand e vorba de amenajarea baii – masuratorile! Asigura-te ca faci toate masuratorile necesare inainte de a-ti alege si comanda obiectele sanitare.
Alege produsele principale inainte de turnarea sapei si montarea gresiei si faiantei
Alege produsele principale (obiectele sanitare si corpurile de depozitare) inainte de turnarea sapei si montarea gresiei si a faiantei pentru a face alegerea potrivita din punct de vedere cromatic si estetic.
Alege materiale de calitate
Desi tendinta este sa incercam sa economisim cat mai mult, alegerea unor materiale de calitate este esentiala mai ales cand este vorba de baie, deoarece mobilierul si finisajele sunt expuse la apa si nu este o camera asupra careia sa revenim prea des pentru o renovare.
Stabileste un buget
Stabileste-ti un buget inainte de a demara procesul pentru a avea un plan bine definit si pentru a te organiza cat mai eficient.
Acorda atentie instalatiilor electrice si tevilor
Cand vine vorba de instalatii electrice si sanitare, nu trebuie sa faci rabat de la calitate! Acorda o atentie suplimentara acestora, iar in cazul in care iti renovezi baia, verifica daca ar trebui schimbate. Astfel, recomandam sa apelezi la o echipa de specialisti in acest sens.
Baterie inalta lavoar Omnires Y Auriu Mat
Baterie incastrata lavoar Omnires Y Auriu Mat
Greseli de evitat in procesul de amenajare pentru o baie
Atunci cand iti amenajezi baia, trebuie sa ai in vedere urmatoarele:
- nu iti crea planuri (prea) marete pentru un spatiu mic
- ia in calcul pozitionarea si tipul bateriilor
- tratează finisajele din lemn
- nu renunta la cada de baie daca nu este necesar sau eficient pentru spatiul tau
- nu ignora spatiile verticale
- nu omite crearea unui spatiu de depozitare pentru prosoape
- apeleaza la experti.