Știi bine că atunci când vine vorba de renovarea sau amenajarea băii, există multe situații în care lucrurile nu ies așa cum ți-ai imaginat. Fie că nu ai găsit finisajele potrivite, materialele nu sunt calitative, culorile și nuanțele nu se potrivesc sau dimensiunile nu au fost alese corespunzător spațiului de care dispui, toate aceste greșeli te fac să pierzi timp, fără a reuși să duci la bun sfârșit amenajarea dorită.
Și mai mult decât atât, pentru că nu vorbim de produse pe care să le poți muta ușor dintr-un colț în altul, decorațiuni și accesorii pe care să le alegi pe repede înainte sau pereți cărora să le schimbi culoarea și textura cu ușurință, greșelile din baie sunt mai greu de reparat. Te întrebi de ce? În principiu, din cauza spațiului relativ limitat și al obiectelor sanitare fixe, locul lor fiind stabilit încă de la început pentru a putea aplica toate finisajele cât mai corect și eficient.
Totuși, noi vrem să îți venim în ajutor și să îți spunem care sunt cele mai des întâlnite greșeli pentru a le evita pe cât posibil, doar știi zicala – “better safe than sorry!”


Așa că iată de ce să ții cont:
Organizarea & eficientizarea spațiului
Este clar. Baia nu e cea mai generoasa încăpere din punct de vedere al spațiului. Trebuie să te gândești foarte bine înainte exact cum vrei să arate totul în viziunea ta și ce poziționări vei oferi obiectelor sanitare astfel încât să optimizezi spațiul. Aici, bineînțeles, te poți consulta cu un constructor sau un specialist pentru a înțelege de ce vasul de toaletă ar trebui să fie în partea stângă, iar cabina de duș în partea dreaptă, de exemplu. Sfatul nostru pentru a valorifica fiecare colțișor este să ai în vedere ce obiecte vrei să-ți achiziționezi și care va fi aranjarea lor (poți schița pe o hârtie dacă îți va fi mai ușor să vizualizezi și poți crea câte variante dorești pentru a te hotărî la cea mai potrivită), care sunt primele de care trebuie să ții cont la montaj și, probabil cel mai important lucru, să măsori totul înainte de câteva ori. Doar nu vrei să ai surprize neplăcute atunci când îți ajung produsele și descoperi de fapt că nu încap toate, nu?
Culori & texturi
O baie modernă nu trebuie să conțină toate culorile și texturile care crezi că se potrivesc. Eleganța este oferită de lucrurile simple, clasice, care aduc un strop de naturalețe încăperii. Dacă alegi culori îndrăznețe, fii sigur/ă că aceea este exact cea care te reprezintă și de care nu te vei plictisi prea rapid. Dacă vrei să mergi la sigur, poți alege din paleta culorilor neutre, fie ele calde sau reci, dar care se vor îmbina armonios cu toate elementele din baia ta. În ceea ce privește texturile, e indicat să nu ai prea multe modele, cu finisaje diferite, și mate și lucioase, cu striații sau diverse forme. Pentru a nu crea iluzia unei aglomerări, spațiul fiind deja unul limitat, mai bine alegi maxim 2 modele sau finisaje pe care să le folosești în baia ta. Te asigurăm că la final te vei bucura că nu ai creat acel spațiu “cu de toate”.


Acces la țevi & robineți
Da, știm că nu este prea estetic să vedem țevile sau scurgerile dintr-o baie, așa cum nu ne place să vedem nici cablurile în living. Dar e foarte important aici să ții cont ca accesul la ele să se facă relativ facil, fără a fi nevoie să spargi tot peretele în cazul unei fisuri sau avarii mai complicate. Sigur nu îți dorești să mai treci încă o dată prin tot procesul acesta de renovare atât de rapid, nu? O soluție de design prin care le poți ascunde, fără a bloca total accesul la ele ar fi să le integrezi în mobilierul din baie sau pe lângă acesta, pentru a nu fi atât de vizibile.
Faianță peste tot?
Cu siguranță era un trend acum ceva timp, dar nu este deloc recomandat ca toți pereții băii să fie acoperiți de plăci ceramice sau faianță întrucât aceștia nu mai pot respira, umiditatea din baie creând mai apoi un iz de mucegai. Folosește plăcile ceramice în zonele esențiale: lângă cadă/cabina de duș, pe peretele unde este lavoarul. În rest, alege-ți nuanța preferată și colorează pereții cu o vopsea lavabila, potrivită băii.
Obiecte sanitare prea mici
Mai sus am menționat că trebuie să ai în vedere spațiul băii tale pentru a nu-l încărca prea mult. Dar asta nu înseamnă că trebuie să alegi obiecte sanitare mici care poate îți optimizează spațiul, dar îți aduc un mare disconfort, neputând să te folosești de ele cu lejeritate, fără a te putea bucura de ele. Gândește-te cum ar fi să ai un lavoar prea mic care stropește mereu pe lânga sau chiar o cadă în care de fapt nici măcar nu încapi, dar ai zis că trebuie să o ai neaparat în baia ta. Sigur pe termen lung nu va fi un sentiment prea plăcut. Cel mai bine alegi obiecte sanitare potrivite atât din punct de vedere al designului, cât și a funcționalității lor.
Iluminare neadecvată
Un spațiu în care te pregătești dimineața și seara are nevoie de o luminozitate suficientă astfel încât să nu fie deranjant vizual tot procesul. Pentru a crea acel ambient plăcut de care să te și folosești cu ușurină la nevoie, ai grijă ca iluminarea să fie una potrivită, fie că alegi culorile calde sau reci care să te reprezinte. Te poți juca mereu cu lumini sau becuri suplimentare în zonele în care chiar ai nevoie, cum ar fi oglinda.


Aerisirea încăperii
Chiar dacă a devenit din ce în ce mai dificil să creezi o cameră de baie aerisită în mod natural, să nu uiți cât de important este acest aspect, mai ales când vine vorba de o încăpere mică cu umiditate ridicată. Ventilarea zonei îți va fi de folos pentru a preveni apariția mucegaiului și a mirosurilor neplăcute din baia ta.
Alegerea obiectelor sanitare ieftine
Este tentant să alegi produse care au un preț mai scăzut, mai ales când costurile se ridică destul de mult când vorbim de amenajarea completă a unei încăperi. În schimb, nu uita că rezistența în timp nu este ridicată și te poți trezi cu situații dificile fix în momentele tale mai dragi: ba s-a spart o placă ceramică, ba este o fisură la vasul de toaletă și apa continuă să curgă și tot așa. Oricum ar fi, durata lor de “viață” este mult mai scurtă. Un preț mai mic are consecințe, iar de obicei acesta se reflectă în calitatea mult mai slabă a produselor alese.
Poate ești de părere acum că sunt prea multe aspecte de care să ții cont. Gândește-te totuși că până și cele mai mici greșeli pot crea provocări semnificative și pot influența confortul tău într-un mod negativ pe parcursul folosirii băii, atât la nivel vizual, cât și practic. Dacă iei în considerare și cele mai mici detalii, surprizele neplăcute nu vor apărea pe “nepusă masă“, iar tu te vei putea bucura de baia ta exact așa cum ți-ai imaginat-o.