Ce trebuie să știi înainte de a alege culorile pentru baie?
Pentru a ajunge la schema cromatică potrivită pentru amenajarea unei băi, trebuie să iei în calcul proporțiile corecte astfel încât să ai o combinație reușită de culori:
Regula celor 3 culori
Regula celor trei culori este foarte importantă în designul interior. Cu orice profesionist ai lucra, vei observa că va pune accent pe integrarea a maximum trei nuanțe diferite pentru a ajunge la un rezultat unitar și plăcut din punct de vedere vizual.
Principiul 70-30%
Orice combinație ai alege pentru amenajarea băii, ia în calcul principiul 70-30%. Ca să îți faci o idee mai clară, iată un exemplu: culorile alese de tine sunt bej și verde, nuanțe complementare. Pentru a avea un echilibru vizual, folosește cea mai deschisă nuanțä în proporție de 70%, iar cea mai închisă, de accent, în proporție de 30%.
Regula nuanței dominante
Designul interior se axează mult pe creativitate și simț estetic. Așa că alegerea unei palete de culori poate să difere în funcție de stilul sau starea pe care vrei ca încăperea să o transmită. Este bine să ai în amenajare o culoare dominantă, una principală și una secundară. Nuanța dominantă ar trebui să se regăsească în amenajare în proporție de 60%, urmate de culoarea principală 30% și cea secundară 10%. Nu-ți fie teamă și combină culorile folosind această regulă.
Combinații de culori pentru baie - Cum alegi culorile potrivite pentru baia ta?
Acum știi că într-o amenajare interioară ai nevoie de o culoare dominantă, una complementară și de una secundară. Însă știi care care sunt cei mai importanți factori de care trebuie să ții cont atunci când alegi combinația de nuanțe?
- dimensiunea încăperii: măsurătorile băii sunt extrem de importante în procesul de amenajare, deoarece ele te vor ghida în alegerea unei scheme de culori potrivite astfel încât să devină o cameră aerisită și luminoasă;
- iluminarea băii: crezi sau nu, modul în care baia este iluminată (natural sau artificial) influențează rezultatul final;
- culoarea mobilierului: combinația de culori folosită pentru pereți și pardoseală trebuie să fie în echilibru cu nuanța corpurilor de mobilier. Creează un moodboard și pune cap la cap fiecare element pentru a te asigura că se potrivesc;
- ia în calcul pardoseala: de regulă, pardoseala unei băi nu o poți schimba ori de câte ori te plictisești de ea. De aceea este bine să montezi încă de la început o pardoseală rezistentă, într-o nuanță care să vină în completarea paletei cromatice folosite.
Culori pereți baie
O schemă cromatică pornește întotdeauna de la o culoare dominantă. Ea ocupă cea mai mare suprafață din încăpere, așa că trebuie să te asiguri că alegi o culoare potrivită, care îți place și îți aduce bucurie. Indiferent de nuanțele alese, asigură-te că vei completa încăperea cu mobilierul, finisajele sau accesoriile potrivite astfel încât baia să fie una cu personalitate.
Pereți albi
Albul este poate cea mai potrivită nuanță dacă îți dorești ca baia să aibă un aspect clasic sau modern. Poți îmbrăca pereții cu o faianță albă sau poți folosi o vopsea lavabilă, ori una decorativă, astfel încât să ajungi la un rezultat cât mai minimalist. De asemenea, alegând albul, poți veni cu accente de culoare în mobilierul ales, decorațiuni, ori în obiectele sanitare.


Pereți în alb și negru
Pereții unei băi în alb și negru oferă un efect vizual modern și sofisticat încăperii. Poți alege să-i vopsești astfel, ori să combini vopseaua lavabilă cu plăci de faianță pentru a ajunge la rezultatul dorit. Totuși, ia în considerare proporțiile dintre culori: o baie cu mult alb poate părea mai spațioasă, pe când o baie cu mai mult negru poate părea mai mică. Completează designul cu decorațiuni și mobilier în culori deschise pentru a oferi armonie încăperii.
Pereți bej
Culoarea bej în amenajarea unei băi va inspira intimitate și relaxare. Aceasta poate fi folosită pentru a acoperi toți pereții, fără a aglomera sau întuneca camera din punct de vedere vizual. De asemenea, culoarea va fi un bun fundal pentru diverse piese în linii atipice.
Pereți gri
Pereții vopsiți sau îmbrăcați în materiale gri vor aduce o eleganță aparte locului. Joacă-te cu vopselurile, faianța și orientează-te către obiecte sanitare în culori deschise pentru a aduce luminozitate. Folosită greșit, culoarea gri poate micșora vizual baia, așa că asigură-te că o integrezi corespunzător.
Pereți în culori pastelate - roz, verde, bleu
Culorile pastelate vor fi întotdeauna o alegere atemporală pentru amenajarea unei băi într-un stil cât mai energic și jucăuș, fără a fi totuși prea încărcată. Pentru a oferi un accent elegant, combină nuanțele pudrate cu diverse piese aurii, argintii sau negre.


Pereți accent
Pereții accent sunt o soluție ideală atât pentru băile mici, cât și pentru cele mari. Aici nu doar că te poți juca cu nuanțele folosite, însă te poți ajuta chiar și de materiale diverse – piatra, vopsea lavabilă, profile decorative sau tapet. Imaginația este limita, așa că ține cont de măsurătorile spațiului și de stilul pe care vrei să-l abordezi.
Culori pardoseală baie
Când te gândești la pardoseala din baie sigur îți vin în minte clasicele plăci de gresie. Ei bine, trebuie să știi că, pe lângă faptul că pardoseala poate fi îmbrăcată în materiale diverse, precum este parchetul sau microcimentul, culorile folosite sunt și ele extrem de importante. Acestea nu doar că vor influența dimensiunea încăperii, dar vor oferi un punct de plecare în ceea ce privește stilul de design interior.
Alb
Indiferent că ai o baie mică sau una mare, cu o pardoseală clasică, albă, vei merge la sigur în amenajarea interioară. Nu doar că aceasta va oferi luminozitate spațiului, însă vei putea include mobilier sau obiecte sanitare fără a te stresa că se nu se vor potrivi. Joacă-te cu materialele folosite și îmbracă podeaua în microciment alb sau chiar cu un model modern de gresie.
Pardoseală tip tablă de șah
Montarea unei pardoseli tip tablă de șah în baie va aduce multă personalitate locului. Poți alege să montezi plăci de gresie, granit sau piatră pentru a pune în practică ideea. Totuși, ai grijă la dimensiunea lor: plăcile foarte mici vor crea un aspect aglomerat, pe când cele mari vor da impresia că spațiul este prea mic. Asigură-te că vei echilibra încăperea cu elemente mai cuminți din punct de vedere design sau culoare.
Negru
Pardoseala neagră este potrivită pentru băile cu dimensiuni mari deoarece culorile închise tind să micșoreze spațiul. Totuși, o pardoseală neagră vine la pachet și cu o eleganță aparte, așa că nu te sfii să alegi corpuri și decorațiuni care să completeze spațiul.
Natur
Parchetul este unul dintre materialele care oferă căldură și un sentiment de coziness în orice încăpere ar fi montat, chiar și într-o baie. Așa că o pardoseală natur se va potrivi de minune dacă ai de gând să mergi pe un stil boho, cu note minimaliste. Alege și câteva corpuri de mobilier în linii cât mai simple și, pe cât posibil, în culori cât mai deschise.
Culori pentru o baie mică
Amenajarea unei băi mici vine la pachet cu un set important de reguli, iar cromatica folosită se află printre ele. Optează pentru culori deschise – alb, nuanțe de bej sau pastel pentru a avea un rezultat aerisit și curat. Iar dacă îți dorești puțină culoare, alege mici decorațiuni ori finisaje în culorile preferate, astfel încât să se potrivească cu stilul ales.
Culori pentru o baie mare
Teoretic, băile mari pot fi amenajate în orice fel. Practic, cu prea mult exces de culoare, mobilier sau finisaje, poți ajunge la o amenajare foarte încărcată. Așa că este foarte important să vizualizezi această încăpere și să te gândești cum nevoile tale pot fi incluse cât mai modern în designul interior al locului. Joacă-te cu nuanțe închise – gri, verde, albastru, negru – dar și deschise – bej, portocaliu, culori pastel – plăci de marmură, microciment sau gresie clasică, mobilier suspendat sau cu picioare, și nu uita de oglinzi sau decorațiuni.
Culori baie în funcție de stil
Stilurile interioare se diferențiază prin culoare, materiale folosite, tipuri de mobilier, precum și prin diverse accesorii specifice. Amenajarea unei băi poate fi un proces foarte creativ dacă știi către ce stil vrei să te îndrepți.
Culori baie în stil modern
Amenajarea unei băi în stil modern se cunoaște prin folosirea unei palete de culori cât mai neutre, multe nuanțe de alb, gri, bejuri sau grejuri, care oferă un efect relaxant încăperii. Pentru un plus de accent, îmbracă podeaua în nuanțe mai închise, negru sau gri închis.


Culori baie în stil romantic
Stilul romantic vine la pachet cu un efect jucăuș. Așa că o amenajare în acest stil se va ghida, inevitabil, după o paletă de culori pastel, bleu, roz, alb, lavandă. Integrează aceste nuanțe nu doar în materialele care îmbracă pereții, ci și în mobilier sau accesorii.

Culori baie în stil clasic
O baie în stil clasic se remarcă prin folosirea culorilor pământii, nuanțe de bej, crem sau alb lăptos. Mobilierul din lemn, cu diverse elemente ornamentale, oglinzile mari, precum și accesoriile aurii, se vor completa perfect cu paleta cromatică aleasă.


Culori baie în stil eclectic
Stilul eclectic este o combinație de elemente îndrăznețe din diverse epoci sau stiluri diverse așa că, inevitabil, o baie amenajată astfel va fi una originală. Culorile pe care le poți folosi pot varia în funcție de preferințe, însă te poți orienta către teracota, bej, galben, culori pastel, burgundy, verde ori chiar mov. Completează amenajarea cu texturi, articole vintage, tapet și plante pentru și mai multă personalitate.

Culori baie în stil boho
Stilul boho poate fi inclus în amenajarea baii prin culori inspirate din natură – maro, bej, verde sau chiar albastru. Ele aduc echilibru și căldură încăperii dacă sunt folosite corespunzător. Cât despre mobilier și alte accesorii, asigură-te că folosești mult lemn, rattan și materiale naturale precum este inul, cânepa sau bumbacul.

Culori baie în stil elegant
Pentru a avea o baie în stil elegant, asigură-te ca printre culorile predominante să se regăsească negrul și cremul, iar accentele să fie în nuanțe de auriu sau argintiu. Marmura este un material specific acestui stil, așa că nu te sfii să o folosești atât pentru pereți, cât și pentru pardoseală.