Cuvinte cheie: amenajare dus, baie walk-in, dus walk-in, cabina dus pe pardoseala, amenajare baie mica cu dus walk-in, dus modern, cabina dus walk-in, modele de baie cu dus, montare rigola dus.
Ce este un dus cu rigola (walk-in)?
Dusul cu rigola (walk-in) este un dus amenajat direct pe pardoseala baii, o varianta mai moderna si minimalista a dusului clasic, de unde se elimina cadita de la baza acestuia. Aceasta varianta adaptata la designurile contemporane si totodata la nevoia de practicalitate din ce in ce mai intalnita in vietile noastre este deosebit de functionala si usor de intretinut, fiind o varianta optima fie ca locuiesti la apartament sau la casa.
Amenajare dus cu rigola in pardoseala (walk-in) - Avantaje si dezavantaje
Montarea unui dus cu rigola trebuie facuta cu atentie, intrucat sunt multiple avantaje si dezavantaje, insa numarul avantajelor este in mod cert in favoarea noastra. Este usor de integrat in orice stil, mai usor de intretinut decat dusul clasic si cu un design mai placut estetic, insa poate naste si cateva provocari. Continua sa citesti pentru a vedea ce presupune mai exact montarea unui astfel de dus si pentru a concluziona daca este optiunea potrivita pentru tine si baia ta!
Avantaje dus cu rigola (walk-in)
Dusul de tip walk-in are multiple avantaje:
- Este pretabil pentru baile mici, intrucat tu alegi dimensiunile si poti sa optezi atat pentru un dus mai spatios, cat si pentru unul mai mic, dar cu aceeasi functionalitate;
- Ofera senzatia vizuala de marire a spatiului, mai ales daca optezi pentru un paravan de sticla;
- Foarte practic, intrucat se curata usor si nu mai este necesar pasul curatarii zilnice a caditei de dus datorita sistemului de scurgere in pardoseala;
- Ofera multiple variante de amenajare si se poate adapta oricărui stil (modern, minimalist, eclectic etc), cheia stand in alegerea finisajelor si a cromaticii.
Dezavantaje dus cu rigola (walk-in)
In ceea ce priveste dezavantajele, trebuie sa avem in vedere urmatoarele aspecte:
- Poate fi alunecos, intrucat pardoseala este aproape tot timpul uda si exista totodata riscul ca apa sa ajunga si pe gresie, in afara dusului. Pentru a evita acest lucru, poti opta pentru o gresie anti-derapanta sau pentru montarea unei borduri putin mai inalte;
- Umiditatea este mai crescuta in restul baii fata de cele ce au cabine clasice de dus, intrucat dusul are o structura open-space, iar aburii ajung in intreaga baie. Cu toate acestea, acelasi risc exista si in cazul in care optezi pentru o cada;
- Montarea scurgerii poate fi dificila, intrucat sistemul trebuie foarte bine pus la punct astfel incat sa nu existe riscuri. De aceea sugeram sa apelezi la o echipa de specialisti.
Cum alegi si cum se monteaza rigola pentru un dus de tip walk-in?
Atunci cand montezi rigola pentru un dus de tip walk-in, trebuie sa fii atent la mai multe aspecte. Pentru inceput, trebuie sa masori cu atentie peretii (mai ales in cazul in care vrei sa integrezi si un paravan), sa optezi pentru stilul pe care vrei sa-l aiba baia ta astfel incat sa te indrepti ulterior catre tipul de materiale si cromatica pe care ti le doresti in ceea ce priveste rigola si restul finisajelor.
Alegerea rigolei pentru amenajarea dusului walk-in
Dacă te-ai decis să ai în baie un paravan de tip walk-in sau o cabină de duș fără cădiță, atunci rigola trebuie aleasă după următoarele criterii: tipul de cabină/paravan, material, dimensiune, montarea acesteia și durata de scurgere a apei.
- Materialul rigolei de dus
Rigolele din piață sunt din diverse materiale: inox, plastic, PVC, polipropilenă sau faianțabile. Specialiștii recomandă ca rigola de duș să aibă tot corpul metalic pentru a oferi o rezistență superioară, acestea fiind ușor de curățat, dintr-un material 100% reciclabil, fără să își modifice culoarea sau mirosul în timp. Pentru o funcționare adecvată și facilitarea utilizării acesteia, opțiunile suplimentare sunt binevenite. Aici vorbim despre: săculeț sau sită specială pentru păr, accesorii antimiros și cârlig special pentru ridicarea grilajului.
- Dimensiunea rigolei de dus
Trebuie să știi că dacă rigola nu are dimensiunea potrivita, scurgerea apei nu se va realiza corespunzator si pot aparea inundatii. Daca nu stii cum sa alegi o rigola la dimensiunea potrivita, îti spunem noi care sunt caracteristicile importante de care sa tii cont.
- Dacă baia ta este de dimensiuni mici (suprafață de 2-4 metri pătrați), atunci ai nevoie de o rigolă de 40-50 cm.
- Dacă ai o baie de dimensiuni medii (suprafață de 5-7 metri pătrați), este indicati să-ți cumperi o rigolă de 60-70 cm.
- În cazul în care baia ta depășește 8 metri pătrați, este recomandat să alegi o rigolă de 90 de cm sau chiar 100 cm pentru scurgerea unui debit mai mare de apă.
Montarea rigolei de dus
Pentru a monta corect rigola de dus exista cativa pasi siguri de care sa tii cont si pe care ti-i vom explica mai jos. Totusi, daca simti ca este necesar, e bine sa ceri sfatul unui specialist intrucat chiar si cea mai mica greseala poate duce la situatii imprevizibile si complicate pentru baia ta si defecte ulterioare ale canalului de scurgere.
- Pentru o scurgere eficienta si rapida se va turna o sapa cu inclinatie de 2% direct catre scurgere.
- Se citesc conditiile de montare ale rigolei achizitionate.
- Se fixeaza scurgerea cu ajutorul suruburilor de ancorare din pachetul rigolei.
- Se conecteaza sifonul de scurgere si se ajustează inaltimea.
- Se creeaza suprafata de beton de aprox. 10 cm in jurul scurgerii.
- Montarea ulterioară a placilor ceramice se va face cu silicon sau adeziv.
Asadar, ca parte a obiectelor sanitare, rigolele de dus trebuie sa fie si ele alese cu grija atat din punct de vedere al materialului, cât și a dimensiunii pentru a nu face loc situatiilor defectuoase sa apara in baia ta.
Cum alegi un paravan de dus tip walk-in?
Odata ce te-ai decis sa montezi o cabina de dus cu rigola, ramane sa optezi pentru un paravan tip walk-in. Avand in vedere designul minimalist pe care il presupune un astfel de dus, optiunile sunt multiple si poti alege dintre o multitudine de materiale si culori potrivite designului adoptat in baia ta.
Paravan cu usa
Montarea unui paravan cu usa poate avea avantaje mult mai practice, deoarece impiedica apa sa ajunga in locuri nedorite ale baii, mentinand-o in spatiul destinat dusului. Astfel nu trebuie sa stai cu grija curatarii excesive a pardoselii după fiecare dus si poti beneficia de acelasi efect vizual pe care il ofera si un paravan fara usa. Opteaza pentru finisaje metalice sau negre, mate, care sa se integreze estetic cu designul baii.
Paravan fara usa
Daca iti doresti sa maresti cat mai mult vizual spatiul si inclini mai mult catre o optiune mai open space, atunci montarea unui paravan fara usa este solutia ideala pentru tine! Paravanul de sticla fara margini bine delimitate va crea o senzatie de aerisire, de spatiu, o alegere foarte potrivita indeosebi pentru un design modern, minimalist sau scandinav.
Cum alegi accesoriile pentru un dus cu rigola (walk-in)?
In designul oricarei incaperi, cheia sta in detalii – accesoriile functionale, cele decorative, finisajele, toate armonizand tenta estetica aleasa de tine in amenajarea locuintei tale. De aceea te invitam sa citesti in continuare sugestiile noastre in legatura cu accesoriile pentru un astfel de dus.
Coloana de dus
Coloana de dus este probabil cel mai important accesoriu, aceasta iesind in evidenta inca din momentul in care pasim in baie. Tocmai de aceea este esential sa ai in vedere functionalitatea ei, dar si echilibrul cu designul si cromatica – poti opta pentru o coloana de dus aurie, eleganta daca ai o locuinta in stil clasic, romantic, sau pentru o tenta mata, neagra, pentru un design mai minimalist.
Panel de dus
Panelul de dus este optiunea ideala pentru integrarea unui sistem modern, cu multiple functionalitati, menit sa-ti transforme momentul din zi destinat dusului intr-o intreaga experienta. Fie ca optezi pentru unul ce integreaza bateria termostata sau pentru unul cu hidromasaj, noi iti punem la dispozitie o gama generoasa din care poti alege.
Para de dus
Alege o para de dus de calitate, care sa reziste in timp la expunerea indelungata la apa si orienteaza-te catre un finisaj metalic sau mat, cu o cromatica potrivita mobilierului de baie.
Baterii dus
Nu trebuie sa pierzi din vedere calitatea si estetica oferita de bateriile de dus – acestea au o functionalitate ridicata si nefiind un element pe care il poti inlocui des, te sfatuim sa optezi pentru un produs de calitate si durabil.
Seturi incastrate
Redefinim notiunea de confort si eleganta prin seturile de dus incastrate pe care le punem la dispozitie in gama noastra de produse. Indiferent de designul locuintei tale, de paleta de culori din care ai de ales sau de finisajul pe care il preferi pentru accesoriile de baie, un sistem incastrat ofera o nota aparte de modernitate si lux, fiind in acelasi timp si foarte practic.
Modele de bai cu rigola/dus tip walk-in
Daca te temi ca nu poti integra un dus cu rigola in baia ta, noi iti venim in ajutor cu sugestii pentru fiecare stil. Acest tip de dus este deosebit de practic si prin finisajele accesoriilor sale se poate armoniza intr-un mod deosebit indiferent de stilul ales, cheia stand in detaliile functionale, decorative si cromatice.
Baie industriala cu dus cu rigola (walk-in)
Pentru o baie industriala, opteaza pentru un dus cu rigola cu accente negre, metalice si un mobilier din material natural, dur, precum un lemn cu aspect cat mai neprelucrat.
Baie scandinava cu dus cu rigola (walk-in)
Dusul tip walk-in este cel mai potrivit pentru stilul scandinav, intrucat acesta este caracterizat de minimalism si simplitate in linii, decor si cromatica. Infrumuseteaza spatiu cu plante decorative si accente de lemn.
Baie de lux cu dus cu rigola (walk-in)
Desi o alegere pragmatica indeosebi pentru bai mici sau minimaliste, dusul cu rigola poate fi integrat si intr-o baie luxoasa. Luxul in zilele noastre este caracterizat de functionalitate si modernitate, astfel ca poti monta un astfel de dus si intr-un spatiu mai elegant, punand accentul pe accesoriile de baie, finisaje si lumini.
Baie clasica cu dus cu rigola (walk-in)
Baia clasica este optiunea cea mai neutra atat din punct de vedere cromatic, cat si decorativ. Concentreaza-te pe piese ce rezista in timp si sunt usor de integrat in orice stil.
Baie romantica cu dus cu rigola (walk-in)
Daca doresti sa aduci un aer romantic in baia ta, dar sa nu pierzi din vedere criteriul functionalitatii, monteaza un dus cu rigola si concentreaza-te pe finisajele accesoriilor si pe mobilierul de baie pentru a compensa contrastul dintre cele doua notiuni. De exemplu, o optiune buna este alegerea unor finisaje aurii si a unor baterii clasice, avand forme rotunjite.
Alte sfaturi pentru amenajarea si intretinerea unui dus cu rigola (walk-in)
Pe langa sfaturile de design prezentate deja, trebuie sa ai in vedere si cateva aspecte functionale atunci cand optezi pentru un dus cu rigola in baia ta.
Astfel, integreaza un sistem de ventilatie bine pus la punct (mai ales daca nu ai fereastra in baie) si un dezumidificator de calitate pentru a evita aparitia mucegaiului.
In ceea ce priveste iluminatul, poti opta pentru spoturi sau chiar o lumina LED integrata in peretele pe care montezi dusul.
Pentru intretinerea pe termen lung a mobilierului de baie, se recomanda montarea paravanului in dreptul mobilierului pentru a nu risca expunerea indelungata la apa, mai ales daca optezi pentru lemn.