Cum sa amenajezi o baie mare - Ce trebuie sa stii inainte?
Acum ca te-ai hotarat sa demarezi proiectul de amenajare a baii, sunt atatea intrebari pe care ți le pui – ce stil vrei sa abordezi? Care sunt materialele și finisajele pentru care vrei sa optezi? Îți dorești o baie elegantă, cu cadă, sau vrei sa eficientizezi spațiul optand pentru o cabină de dus? Pornind de la aceste întrebări, am creat un ghid care seteaza cateva repere importante pe care sa le ai în vedere cand începi un astfel de proiect.
Ce avantaje îți oferă o incapere spatioasa?
O baie spatioasa nu oferă doar un avantaj vizual; din contra, un spațiu generos iti da posibilitatea sa integrezi mai mult mobilier în baia ta, avand astfel o încăpere practica, cu multiple spații de depozitare și pe care o poți decora așa cum îți dorești tu, fără a face compromisuri.
Lavoar dublu
Lavoarul dublu este obiectul sanitar principal de care te poți bucura dacă ai o baie generoasa, fiind un lux pe care nu si-l permite oricine din cauza spațiului pe care l-ar ocupa. Acesta este în mod deosebit pretabil unei bai care este pozitionata în apropierea dormitorului matrimonial, întrucât oferă avantajul de a crea doua spații distincte (dar totodată uniforme) atat pentru tine, cat si pentru partenerul tău.
Crearea unui punct central
O baie incapatoare este într-adevăr un avantaj considerabil pentru locuinta ta, însă este esențial sa creezi un punct central în funcție de care sa amplasezi și restul mobilierului pentru a nu avea un spațiu mare, dezordonat și eficient compartimentat. Un astfel de punct central de efect este chiar cada freestanding, un obiect sanitar de o eleganta atemporala care scoate orice baie din anonimat și îi oferă o nota personala, modernă. Iar dacă integrarea unui astfel de obiect în baia ta ți se pare o provocare, nu te îngrijora! Îți punem la dispoziție acest articol pentru a afla tot ce trebuie sa stii despre cada de baie freestanding și cum o poți integra armonios în spațiul tău.
Doua cabine de dus (în oglinda)
Dacă vrei sa exploatezi la maximum spațiul de care dispui și totodată nu vrei sa integrezi o cada, poti opta pentru doua cabine de dus pe care sa le pozitionezi una in fata celeilalte, în oglinda. În acest fel eficientizezi spațiul și creezi indirect o compartimentare a baii, un lucru ideal atunci cand imparti aceasta încăpere cu cineva.
Cadă și duș
Ești o persoana activa, dornică sa eficientizezi timpul, mai ales în cursul saptamanii, cand jonglezi printre treburi casnice, birou, sală, iar dusul rapid este soluția optimă pentru tine? Dar totodată, parcă simți nevoia și de un rasfat prelungit, sa iti umpli cada cu spuma si sa te detasezi de toata agitatia saptamanii și să faci un adevărat ritual din acest moment rar pe care îl ai doar tu cu tine însuți… În acest caz, baia generoasa îți vine în ajutor, intrucat nu trebuie sa alegi – poți integra atat o cada, cat si o cabină de dus si sa le folosești în funcție de nevoile tale!
Combinatii de materiale într-o baie mare
Diversitatea produselor ce se afla pe piata în zilele noastre ne ofera o paleta destul de larga de optiuni cand vine vorba de alegerea materialelor; ramane astfel doar sa ne gandim care ar fi cele mai potrivite combinatii de materiale atunci cand vine vorba de o baie mare. Cu siguranța principiile generale raman valabile și în cazul unui spatiu mai generos – gresia si faianta raman materialele cele mai frecvent alese de către cumparatori datorită practicalitatii acestora, dar și a esteticii curate, aerisite pe care acestea o oferă. Există însă numeroase opțiuni pe care le poți adopta – de exemplu, daca iti doresti o estetica mai rustica, poți combina plăcile de faianta alba cu o gresie ce imita lemnul sau chiar cu un parchet. La polul opus însă, daca iti doresti un design mai elegant, poți combina materiale precum marmura, travertinul, iar pentru bateriile obiectelor sanitare poți opta pentru finisaje aurii, metalice.
Spații de depozitare
O baie generoasa are avantajul faptului că poți monta spații de depozitare care sa nu incarce vizual și care sa fie totodata foarte eficiente. Pentru ca vorbim deci de un spațiu mare, îți recomandăm montarea unor dulapuri (de exemplu, sub lavoar, dar și în jurul acestuia sau chiar a unor dulapuri suspendate pe care le poti pozitiona în funcție de designul încăperii). Poti opta de asemenea pentru o oglinda cu spațiu de depozitare, o alegere deosebit de eleganta si pragmatica.
Crearea de zone funcționale
Precum orice alta încăpere mare, și baia are nevoie de o delimitare a zonelor funcționale pentru a ne asigura ca ne bucurăm de spațiul generos avut la dispoziție într-un mod practic. Optează pentru o cada de baie cu paravan iar în restul spațiului din încăpere distribuie obiectele sanitare într-o maniera eficienta – de exemplu, pe un perete poți pozitiona toate obiectele sanitare, iar pe celălalt perete poți amenaja un spațiu ritualic, precum o masuta de machiaj.
Amenajare baie mare - Finisaje
Probabil partea preferată a tuturor atunci cand vine vorba de amenajarea baii – finisajele. Fie ca iti doresti o baie minimalista, scandinava, sau ca optezi pentru un design de lux, elegant, alegerea potrivita a gresiei si faiantei este esențială.
Gresie baie mare
Atunci cand alegi gresia, cea mai importantă particularitate este aderenta, fiind esențial sa fii în siguranță mai ales atunci cand iesi din dus (și cu atat mai mult dacă ai optat pentru un dus walk-in). Desigur, modelele alese vor varia în funcție de estetica adoptată în locuința și, implicit, în baia ta, însă sunt cateva principii de care sa ții cont dincolo de design. În ceea ce privește dimensiunea plăcilor de gresie, aceasta trebuie sa fie în concordanță cu dimensiunea baii si a pereților, iar pentru ca vorbim de o baie mare, recomandăm sa optezi pentru plăci mari de gresie pentru a crea iluzia de continuitate.
Faianta baie mare
Precum in cazul gresiei, si faianta trebuie sa fie direct proporțională cu dimensiunea pereților, astfel poți opta pentru plăci de faianță mai mari. Totodată, poți folosi faianta doar pe jumătate din perete sau doar pe pereții pe care pozitionezi obiectele sanitare, lasand restul peretilor vopsiti cu vopsea lavabila sau completandu-i chiar cu un tapet cu un grad de impermeabilitate ridicat.
Amenajare baie mare - Culori
Cu totii am auzit ca paleta cromatica ideala pentru baie este una neutra, unde albul predomina, iar culorile indraznete sunt total de evitat. Aceasta afirmatie își are un fundament, însă din fericire ca posesor al unei bai generoase te poți bucura de o cromatică ceva mai diversă. Accentele de negru sau de alte culori indraznete adaugă definiție într-o baie mare, astfel ca poti opta pentru anumite obiecte ca punct de interes – de exemplu, o cada freestanding colorata.
De asemenea, poți jongla cu mai multe culori, însă niciodată nu trebuie folosite mai mult de 3 culori în întreaga amenajare – poți aplica un tapet pentru peretele de accent, iar mobilierul și restul finisajelor sa fie alese în nuanțe complementare. Te invitam sa citești acest articol pentru a alege nuanțele cele mai potrivite pentru tine si baia ta!
Amenajare baie mare - Obiecte sanitare și accesorii
O baie generoasa nu impune prea multe reguli atunci cand vine vorba de obiecte sanitare. Noi îți punem la dispoziție o gama largă de produse, astfel incat iti poți alege orice se potrivește cu estetica locuinței tale. În ceea ce privește obiectele de decor, recomandăm oglinzi de dimensiuni mari (ar fi păcat sa nu exploatezi la maximum spațiul de care dispui), iar pentru un plus de elegantă, optează pentru baterii deosebite, fie cu un finish auriu, de cupru, pentru o baie clasică, elegantă, sau cu finisaje mate pentru un design mai modern. Nu trebuie sa scapi din vedere faptul ca este indicat sa integrezi un sistem de iluminat puternic, pretabil unei încăperi așa spatioase.
Stiluri de amenajare a unei bai mari
Acum ca am terminat cu detaliile tehnice, sa continuam cu etapa cea mai plăcută din cadrul unei amenajari – estetica!
Baie în stil contemporan
Stilul contemporan are numai avantaje! Fiind definită de confort, eleganta, tehnologie si simplitate, baia moderna iese in evidenta indiferent de tipul de locuință pe care il ai! Spațiul este bine compartimentat, iar obiectele sanitare și distribuția acestora pun accentul pe functionalitate, astfel ca nu poți da greș cu un astfel de design. Iată un articol care sa te ajute să-ți amenajezi baia modernă perfectă!
Baie în stil retro
Caldura stilului retro și aerul primitor pe care il are orice incapere amenajata în acest stil te face sa-l indragesti instant! Fie ca locuiesti la casa sau la apartament, ca îți amenajezi casa de vacanta sau locuinta ta uzuala, baia retro îți va transforma timpul petrecut aici intr-o experienta ritualica, linistitoare, așa cum ar trebui sa fie atat diminetile noastre, cat si serile după zile obositoare. Accentul se pune pe materiale naturale, mobilierul fiind de lemn, obiectele de decor și tesaturile armonizand spațiul. Poți opta chiar și pentru un stil retro with a twist, imbinand elemente rustice cu unele moderne și cu finisaje indraznete.
Baie în stil shabby chic
Te caracterizează indrazneata, eleganta și afinitatea pentru lux, dar în același timp și confortul designului ușor rustic, familiar? Stilul shabby chic se potrivește de minune persoanelor indraznete, curajoase stilistic – optează pentru un mobilier de baie masiv, cu elemente precum marmură și finisaje extravagante. Candelabrul este obiectul de iluminat principal.
Baie în stil mediteranean
Stilul mediteranean ne duce cu gandul la vacanta, așa ca tot ce trebuie să faci este sa integrezi in baia ta elemente inspirate din vacanțele de vară – atmosfera este una calma, linistita, baia fiind spatioasa, aerisita. Recomandăm un mobilier din lemn, iar cromatica neutră, cu accente de albastru.
Baie în stil clasic
Baia clasică este definită prin atemporalitate, un astfel de design nedemodandu-se niciodată. Pune accentul pe piese de calitate, trainice, materiale de înaltă calitate atat in ceea ce privește finisajele, cat și obiectele sanitare, iar din punct de vedere cromatic, menține nuanțe neutre.
Baie în stil scandinav
Caracterizat de minimalism, functionalitate și stare de bine, stilul scandinav ramane printre cele mai populare alegeri datorita versatilitatii sale si a practicalitatii pe care o are. Accentul se pune exclusiv pe obiectele de mobilier principale, mobilierul fiind de cele mai multe ori din lemn, cromatica este una simpla, neutră, cu accente de lemn, iar piesele de decor lipsesc aproape cu desavarsire, excepție facand plantele.
Cada Ovala freestanding Carmen 170 cm Alb Lucios
Cada freestanding compozit Lima 167×83 cm
Cada Ovala freestanding Zian 167 cm Alb Lucios
Citeste si:
Amenajare Dus cu Rigola / walk-in – Pasi montare, avantaje si modele de bai cu rigola
Amenajare baie +60 Imagini, modele si sfaturi de design pentru baia visurilor tale
Amenajare baie mica 60+ imagini cu idei și modele de bai mici la bloc sau la casa
Renovarea băii: sfaturi și soluții de la designeri de interior