Amenajare baie fără faianță și gresie? Tot ce trebuie să știi:
Indiferent de materialul pe care alegi să-l folosești, când vine vorba despre amenajarea unei băi fără faianță și fără gresie, există trei aspecte importante pe care trebuie să le iei în considerare. Iată care sunt acestea:
- folosește materiale rezistente la umezeală și apă: gradul de umezeală dintr-o baie este extrem de ridicat, așa că nu face rabat la calitatea produselor. Folosește doar materiale potrivite, cu proprietăți anti mucegai sau finisaje care să ofere protecție pe termen lung lucrării;
- ai grijă la ventilație: este bine ca ventilația în încăpere să fie corespunzătoare dacă vei folosi materiale diferite pentru pereți și pardoseală, indiferent dacă este naturală (geam deschis) sau artificială;
- colaborează doar cu profesioniști: asigură-te că noile materiale vor fi mânuite și montate corespunzător de către o echipă profesionistă. Nu trebuie să existe fisuri, bule de aer sau spații goale. Toate acestea duc la un rezultat nesatisfăcător, mucegai și multe alte probleme pe termen lung.
Amenajare baie fără faianță - Cu ce poți înlocui faianța în baie?
Probabil și tu te-ai întrebat cum poate fi amenajată o baie fără faianță – cel mai cunoscut material folosit pentru îmbrăcarea pereților încă de la începutul construcțiilor. Noi îți spunem că se poate și încă ce rezultate spectaculoase pot fi! Dacă și tu vrei să renunți la clasica faianță, ai câteva alternative inedite cu ajutorul cărora poți transforma încăperea. Citește rândurile următoare pentru mai multe detalii.
Alternative pentru faianță
Faianța este materialul cel mai des folosit cu care pereții dintr-o baie sunt îmbrăcați și protejați de umezeală. Există, însă, alte câteva opțiuni mult mai potrivite și actuale pentru amenajarea unei astfel de încăperi. De exemplu, te poți orienta către un tapet rezistent la umezeală și mucegai, o vopsea decorativă sau chiar lavabilă care să îmbrace camera, piatră naturală sau microciment dacă îți dorești o amenajare în stil minimalist. Totul ține de bugetul pe care îl ai disponibil, de dorințele tale, dar și de dimensiunile spațiului.
Tapet pentru baie
Știm că tapetul nu este cel mai comun instrument pentru amenajarea unei băi. Însă, dacă ai grijă ca acesta să fie impermeabil, cauciucat și lavabil, ai toate șansele să îți transformi baia așa cum îți dorești. Îți recomandăm să folosești un tapet din vinil sau unul realizat din fibră de sticlă pentru rezultate satisfăcătoare pe termen lung. Avantajul acestuia este că te poți juca cu pattern-urile și culorile, astfel încât să ajungi la stilul dorit.
Vopsea decorativă pentru baie
Pe lângă efectul estetic pe care vopseaua decorativă o are, aceasta poate avea și un rol de protecție pentru pereții băii tale. În funcție de ideile pe care le ai pentru amenajarea locului, te poți orienta către o vopsea decorativă cu finisaj satinat, perlat sau cu un aspect striat. Avantajul acesteia este că poate fi aplicată de către oricine cu un minim de efort. Nu ai nevoie de un trafalet, ci doar de o pensulă specială cu ajutorul căreia vei aplica vopseaua în mișcări de X pe perete, în funcție de rezultatul pe care vrei să îl obții.
Vopsea lavabilă pentru baie
Atunci când alegi vopseaua lavabilă în locul faianței, asigură-te că vei folosi un produs realizat special pentru medii umede, cu proprietăți antibacteriene și antifungice. Această variantă este poate cea mai puțin costisitoare, însă cu niște rezultate foarte bune. În plus, ai o varietate de nuanțe din care să alegi, așa că amenajarea finală va fi cât mai aproape de ceea ce îți dorești tu.
Piatră naturală pentru baie
Piatra naturală oferă o eleganță aparte oricărei amenajări, așa că nu te sfii să o folosești dacă aceasta este starea pe care vrei ca spațiul să o transmită. În funcție de mărimea băii, alege niște plăci din marmură, labradorit sau granit și plachează pereții băii, dar și pardoseala, cu ajutorul unui profesionist. Rezultatul va fi unul cu adevărat spectaculos.
Microciment pentru baie
Microcimentul este un amestec de ciment, polimeri și adaosuri minerale, astfel că el poate fi aplicat în straturi subțiri, atât pe pereți, cât și pe pardoseală. Avantajul lui, pe lângă faptul că oferă un efect modern și minimalist încăperii, este că rezistă foarte bine la umezeală. Totuși, această variantă este ușor mai costisitoare, iar bugetul trebuie bine gândit înainte de a începe amenajarea.
Amenajare baie mică fără faianță
Spațiile mici vin cu provocări mari. Însă nu ar trebui să te sperie amenajarea unei băi mici, mai ales că există soluții în funcție de orice buget. Pentru a crea senzația de spațiu mărit, alege o vopsea sau materiale în culori cât mai deschise. Indiferent că te folosești de un tapet, ori de microciment pentru a crea pereți unitari și minimaliști, asigură-te că nu omiți folosirea unei oglinzi. Așa baia va părea și mai spațioasă. De asemenea, concentrează-te mai mult pe obiectele sanitare, dimensiuni și utilitate, decât pe decorul efectiv al locului.
Amenajare baie mare fără faianță
Pereții vopsiți sau îmbrăcați în materiale gri vor aduce o eleganță aparte locului. Joacă-te cu vopselurile, faianța și orientează-te către obiecte sanitare în culori deschise pentru a aduce luminozitate. Folosită greșit, culoarea gri poate micșora vizual baia, așa că asigură-te că o integrezi corespunzător.
Amenajare baie fără gresie - Cu ce poți înlocui gresia în baie?
Când vine vorba despre amenajarea pardoselii unei băi, să știi că există alternative pentru clasica gresie. Ține cont de dimensiunile spațiului, de stilul pe care dorești să îl abordezi și citește rândurile următoare pentru a descoperi materialele alternative pe care le poți folosi.
Alternative pentru gresie
Gresia este cea mai cunoscută și cea mai folosită atunci când vorbim despre amenajarea băilor, cu toții știm asta. Însă există alte câteva materiale potrivite pentru o astfel de încăpere. Parchetul, microcimentul și chiar pardoseala LVT sunt opțiuni potrivite dacă îți dorești o amenajare într-un stil diferit. Fiecare vine cu plusuri și minusuri, așa că interesează-te cu atenție înainte de a te apuca de treabă și lucrează doar cu profesioniști.
Pardoseală LVT în baie
LVT-ul este un tip de pardoseală din seria celor elastice, precum este și linoleumulul sau covorul PVC. Dacă îți dorești o podea modernă și mai puțin rigidă față de cele îmbrăcate în parchet, LVT-ul este un bun înlocuitor. Chiar dacă are o bună rezistență la umezeală, fapt care îl poate face potrivit pentru amenajarea băii, ține cont că acesta nu trebuie montat fix în zonele umede (ca de exemplu în interiorul unui duș tip walk-in).
Parchet în baie
O alternativă bună pentru gresie este chiar parchetul. Știm că acesta se folosește mai mult în dormitoare și în livinguri însă, cu puțin research, vei descoperi că există tipuri de parchet special concepute pentru pardoseala băilor. Dacă alegi să montezi parchet, îți recomandăm să nu faci rabat la calitate și la costul montajului. Este importantă chiar și întreținerea pe termen lung a materialului, mai ales că încăperea este, de regulă, un loc cu multă umezeală, așă că include în buget și acest detaliu.
Microciment în baie
Așa cum bine ai citit și în rândurile de mai sus, microcimentul este un material ce poate fi folosit și pe pardoseală. Pe lângă faptul că este potrivit pentru încăperile cu un grad ridicat de umezeală, un alt avantaj al acestuia este că nu vor exista rosturi vizibile. Astfel, încăperea va avea o continuitate vizuală, va fi mult mai unitară și curată. De asemenea, este necesar să știi că aplicarea microcimentului nu necesită un timp lung de așteptare, maxim 2-3 zile, așa că lucrarea va fi una mult mai simplă.
Amenajare baie mică fără gresie
Amenajarea unei băi mici trebuie să se axeze pe simplitate. Un astfel de spațiu nu are nevoie să fie încărcat cu tot felul de culori, pattern-uri sau mobilier complex. Păstrează cât mai puține corpuri și folosește obiecte sanitare cu dimensiuni potrivite, astfel încât să nu aglomerezi inutil spațiul. De exemplu, te poți orienta către o cabină de duș în locul unei căzi, dar și către un vas de toaletă suspendat. În ceea ce privește paleta cromatică, folosește nuanțe cât mai deschise, chiar pastel dacă vrei o tentă jucăușă. Iar pentru pardoseală, optează pentru microciment astfel încât să păstrezi locul cât mai aerisit și neîncărcat.
Amenajare baie mare fără gresie
Pardoseala unei băi mari poate fi realizată din orice material, deoarece dimensiunile spațiului ajută în a nu încărca vizual locul. Totuși, ai grijă ce alegeri faci în materie de corpuri de mobilier sau obiecte sanitare pentru a nu aglomera spațiul. Optează pentru o pardoseală din parchet dacă îți dorești să creezi o atmosferă mai călduroasă, însă și microcimentul este o alegere potrivită dacă vrei să pui accent mai mult pe stilul obiectelor folosite decât pe finisaje. După ce ai ales cum să amenajezi baia fără gresie, joacă-te cu mai multe culori, texturi și linii pentru mobilier sau decorațiuni astfel încât să oferi încăperii un echilibru vizual.